Vores madvaner i Norden bliver nu undersøgt


Forskere fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet tager nu sammen med en række samarbejdspartnere i Sverige, Norge og Finland hul på et stort, sociologisk forskningsprojekt, der undersøger spisemønstre i Norden.

Forskningsprojektet er det første af sin art i verden og vil give viden om, hvordan mere fleksible arbejdstider, forandrede familieforhold, nye udviklinger i madudbuddet og krav om bæredygtighed har påvirket den måde, vi spiser på i dag i forhold til for 10 år siden.

Hvordan ændringer i levevilkår og hverdagsliv påvirker madvaner er et centralt samfundsmæssigt spørgsmål, når man eksempelvis vil motivere befolkningen til at spise sundere eller mere miljøvenligt.

Unikt datamateriale på tværs af landegrænser
I undersøgelsen tager forskerne udgangspunkt i en lignende undersøgelse om madvaner, som blev gennemført i de fire nordiske lande i slutningen af 1990’erne. I det nye projekt gentager forskerne centrale dele fra den tidligere undersøgelse for at kunne sammenligne over tid. Materialet giver en unik mulighed for at undersøge, hvordan de samfundsmæssige forandringer påvirker vores mad og vores spisning.

- Det bliver interessant at se, hvad der er sket i de sidste 10 år. Spiser vi stadig sammen i intime fællesskaber? Påvirker krav om bæredygtig udvikling vores madvalg? Er vi blevet mere 'amerikaniserede'? Og afspejler væksten i overvægt og fedme sig i vores måltidsmønstre? Det særlige ved dette projekt er, at det kan sammenligne fire lande ved hjælp af materiale, som spænder over en længere tidsperiode. Det er helt unikt også i internationalt perspektiv, hvor noget tilsvarende ikke er gjort før, siger professor Lotte Holm fra LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet, der leder projektet.

Fra Norge deltager Statens Institutt for forbruksforskning SIFO, fra Finland Helsingfors Universitet och fra Sverige Konsumentforskningscentralen.

De første resultater fra det omfattende projekt forventes i løbet af et par år. Projektet finansieres af Nordisk samarbejsnævn for humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning NOS-HS og udløber i 2014.

http://www.ku.dk


Følg Maduniverset på


DAGENS OPSKRIFT 15.08.20 UGE 33

Gammeldags hønsesalat
Gammeldags hønsesalat

Brugere online : 114
PRIVACY POLICY

Tilbudsaviser | Drinksopskrifter| Måltidskasser| Desktop version