Kampen mod madspild fejrer tre år med stor succes


Hver eneste dansker smider hvert år gennemsnitligt 63 kilo mad i skraldespanden. I alt bliver det til 540.000 tons spiselig mad, der hvert år kasseres uden grund og går til spilde. Madspild koster danske forbrugere 16 mia. kr. om året. For tre år siden satte Selina Juul sig for at ændre på dette. Hun stiftede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, og siden er der kommet øget fokus på problematikken – senest med Miljøministeriets Charter om Mindre Madspild, som 19 store virksomheder har skrevet under på.

Mængderabatter fører til madspild
Forbrugerbevægelsen, som i dag består af over 8.300 medlemmer, har gennem de sidste tre år sat fokus på det stigende madspild i private husholdninger og i detailhandlen. Detailbutikker smider årligt ca. 45.000 tons mad ud - et enormt spild ressourcemæssigt og økonomisk.

I 2008 lykkedes det Stop Spild Af Mad at få REMA 1000 med i kampen mod madspild. Discountkæden gik med i initiativet og afskaffede som den eneste kæde alle former for mængderabatter.

”Det var et kæmpe skridt i den rigtige retning, da REMA 1000 for snart tre år siden fjernede alle mængderabatter i kædens butikker. REMA 1000 holder fast i den politik den dag i dag. Jeg påstår ikke, at REMA 1000 er hellige, for det er der ingen af os, der er. Men de har forpligtet sig. Blankpolerede CSR-glorier hjælper ikke på at mindske madspildet. Det eneste, der hjælper, er handling”, siger Selina Juul, der håber på at se flere forpligtende løsninger fra de store detailkæder.

Mængderabatter er en af de store ”syndere” i detailhandlen. Forbrugerne tilbydes typisk ”tre for 100” eller to varer for én vares pris og lokkes dermed til at købe mere, end de har behov for. Ofte ender den anden eller tredje ekstra-vare derfor i skraldespanden.

Kampen mod madspild bliver politisk
Opmærksomheden omkring madspild er øget drastisk siden tiltagene startede i 2008. Således indgik forbrugerbevægelsen i Miljøministeriets Affaldsstrategi 2010 og var medspiller i Miljøstyrelsens affaldsforebyggelseskampagne ”Brug mere - spild mindre”. Kampagnen viste sig at være effektiv: Hver tredje af de borgere, der har hørt om kampagnen, har ændret deres adfærd for at nedbringe mængden af affald i hverdagen. Derudover har 48% af modtagerne af kampagnen også kendskab til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

I oktober 2010 var Stop Spild Af Mad ligeledes en af afsenderne bag Joint Declaration Against Food Waste – en fælles international erklæring, som har til formål at forpligte EU og FN til global reduktion af madspild med mindst 50 % inden år 2025. I maj 2011 har FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO i international rapport om globalt madspild 'Global Food Losses and Food Waste' nævnt Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) som et eksempel på et initiativ, som øger fokus på madspild blandt forbrugerne.

Det politiske fokus på madspild realiserede sig også i forbrugerbevælgelsens reste-kogebog 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' med kendte kokke som Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen og Suhrs Madakademiet, som udkom på forlaget Gyldendal i foråret. I bogen giver bevægelsens 22 politiske støttere gode råd til forebygning af madspild. Det seneste tiltag i kampen mod madspild er opstået i samarbejde med Miljøminister Karen Ellemanns Initiativgruppe imod madspild. Her er Stop Spild Af Mad medunderskriver på Charter om Mindre Madspild sammen med 19 store virksomheder og organisationer, heriblandt REMA 1000 og Landbrug & Fødevarer. Aftalen løber indtil videre frem til udgangen af 2012, hvor alle medunderskrivere skal indberette, hvilke initiativer de er i gang med.

”Det er rigtig positivt, at vi via det nye charter får flere store spillere på banen i bestræbelserne på at reducere madspild i detailhandlen”, siger Anders R. Jensen, indkøbsdirektør i REMA 1000, der forventer at sætte gang i flere initiativer i kampen mod madspild i den kommende tid.

I interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer er man også begejstret over det øgede fokus på madspild.

"I Danmark var vi nogle af de første, som begyndte at snakke om madspild. Det glæder mig, at emnet nu også er kommet på den internationale dagsorden", siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent for erhvervsøkonomisk analyse hos Landbrug & Fødevarer.



Mere information fås på: http://www.stopspildafmad.dk
Pressekontakt Stop Spild Af Mad: Jakob Dreyer, mobil 40 72 06 01, email: [email protected]

For mere information, fakta eller interview med REMA 1000, kontakt venligst:
Pressekontakt Morten Laasholdt, mobil: 31 17 71 17, email: [email protected]



Historik: Kampen mod madspild

Juni 2008: Fokus på madspild i medierne er startet af chefkonsulent for erhvervsøkonomisk analyse, Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer. Landbrug & Fødevarer udkommer med en ny undersøgelse i pressen, hvor undersøgelsen viser, at hver dansker årligt smider 63 kilo mad ud.

Juli 2008: Selina Juul får ideen til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad ser dagens lys.

Oktober 2008: Stop Spild Af Mad er medvirkende inspiration til, at butikskæden REMA 1000 dropper mængderabat i kædens butikker og derved medvirker til mindre madspild.

December 2009: Stop Spild Af Mad taler på store konferencer i forbindelse med FN's Klimatopmøde COP15 i København.

Juni 2010: Miljøminister Karen Ellemann og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, skriver en fælles kronik om madspild i Politiken. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad indgår i Miljøministeriets Affaldsstrategi 2010 og sidder i følgegruppen for Miljøstyrelsens affaldsforebyggelses kampagne "Brug mere - spild mindre" og rådgiver herunder Miljøministeriet om mindre madspild.

Oktober 2010: Stop Spild Af Mad holder tale om madspild på fødevarekonferencen ”Transforming Food Waste into a Ressource” i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Stop Spild Af Mad er en af afsendere bag Joint Declaration Against Food Waste - en fælles international erklæring, som har til formål at forpligte EU og FN til global reduktion af madspild med mindst 50 % inden år 2025.

Marts 2011: Stop Spild Af Mad udgiver reste-kogebogen 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' med kendte danske top-madfolk som Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen og Suhrs Madakademiet på forlaget Gyldendal.

Maj 2011: Stop Spild Af Mad samarbejder med Fødevareminister Henrik Høegh om en fælles fokus på madspild via Fødevareministeriets og CONCITOs konference 'Det skjulte madspild'. Fødevareminister Henrik Høegh og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul skriver en fælles kronik om madspild i Jyllands-Posten.

Maj 2011: FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO afholder kongressen SAVE FOOD i forbindelse med Interpack messen i Düsseldorf. Stop Spild Af Mad taler på konferencen og nævnes i FAO’s internationale rapport om madspild 'Global Food Losses and Food Waste' og er nu – sammen med førende beslutningstagere og fødevare-eksperter – medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild SAVE FOOD Declaration.

Juni 2011: Stop Spild Af Mad deltager i Miljøminister Karen Ellemanns Initiativgruppe imod madspild og er medunderskriver på Charter om Mindre Madspild sammen med 19 store virksomheder og organisationer, som alle har skrevet under på en fælles erklæring og forpligter sig til at begrænse madspild. Aftalen løber indtil videre frem til udgangen af 2012, hvor alle medunderskriver skal indberette, hvilke initiativer, de er i gang med.

Juni 2011: Stop Spild Af Mad medvirker til at 14 tons mad, som intet fejler og som er på vej mod destruktion, bliver videreformidlet til socialt udsatte i 3 asylcentre hos Dansk Røde Kors på Sjælland i samarbejde med Bonduelle, REMA 1000 og Det Glade MadBud.

Juni 2011: Stop Spild Af Mad sidder følgegruppen for Miljøstyrelsens affaldsforebyggelses kampagne "Brug mere - spild mindre". Effektevalueringen viser at hver tredje af de borgere, der har hørt om kampagnen, har ændret deres adfærd for at nedbringe mængden af affald i hverdagen. Derudover har ca. halvdelen af modtagerne af kampagnen (48%) også kendskab til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

August 2011: Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har rundet 8.300 medlemmer. Stop Spild Af Mad har i over 60 medier medvirket til at sætte madspild på dagsordenen og dermed konstruktivt påvirket den offentlige opinion i landsdækkende og regionale aviser samt i radio og TV.


Følg Maduniverset på


DAGENS OPSKRIFT 14.08.20 UGE 33

Brombær salat
Brombær salat

Brugere online : 365
PRIVACY POLICY

Tilbudsaviser | Drinksopskrifter| Måltidskasser| Desktop version