Ny smag for ældgamle fødevarer


Bland nøgen byg i rugbrødet og skift sovsen og kartoflerne ud med lollandske rosiner, der faktisk er ærter, så er du med til at bevare gamle danske planter og genetik og samtidig beskytte miljø og klima. Særegne og lokale planter som f.eks. korn, frugt eller grønt skal bevares og får økonomisk støtte som følge af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten.

De kunne noget i gamle dage, før kemiens indtog i landbruget. Dengang det drejede sig om at fremavle robuste plantesorter, så høsten kom i hus. Vi vil forsøge at genopdage nogle af fortidens dyder – fortidens svar på nutidens problemer med sprøjtegift og klimaforandringer.

12 projekter spredt over hele landet får støtte til arbejdet med truede sorter som f.eks. bær, bælgfrugter, frugt, kastanjer og korn. Pengene gives til arbejdet med at bevare og bruge planter som er gode til miljøvenlig drift, og som kan give forbrugerne nye smagsoplevelser i mad som f.eks. brød, æbler og grøntsager.

”Jeg synes, det er fantastisk, at man hermed kan bidrage til at forbedre og udvide danskernes madoplevelser og samtidig bevare enestående planter og unik madkultur. De her projekter er samtidig med til at bevare og udbrede spændende egnsprodukter, der kan nydes i køkkener i hele landet”, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

I år er støtten netop prioriteret til initiativer med særlig interesse i at opformere lokale planter og efterprøve deres egenskaber i det danske køkken. Der er delt penge ud til forskellige projekter i hele landet, og mange af dem er lokalt forankret i frivilligt arbejde og indsatsen fra ildsjæle.

”Specialprodukterne udvikler sig jo ofte til varemærker for et helt område, og det er med til at sikre lokal kultur, vækst og arbejdspladser. Og så er det klima og miljøvenligt – hele tanken om årstidens frugt og grønt - og at man spiser det, der gror tæt på køkkenet og kødgryderne, frem for at sejle det den halve klode rundt. Det er både CO2 begrænsende og miljøvenligt, og så er det noget af svaret på fremtidens klimatiske og biologiske udfordringer”, siger Mette Gjerskov.

Det gælder f.eks. et projekt fra Sydfyn, der supplerer de mere kommercielle sorter i lokalområdet med den gamle danske kornsort Nøgen byg. Eller et initiativ fra Lolland, der vil forsøge at få danske restauranters råvareudvalg til at indeholde lollandske rosiner – eller på de egne bedre kendt som grå ærter, der var en del af basiskosten på Lolland før kartoffelen.

Fakta om projekterne
Alle projekterne har en formidlingsdel, med bl.a. undervisningsmateriale til brug i skoler. Mange af projekterne laver også åbent hus arrangementer.

De projekter, der har fået tilsagn i år, får tilskud i en periode på typisk 2-3 år, og der er uddelt støtte i størrelsesordenen fra 25.000 kr. til 750.000 kr.

Tilskuddene er givet til:
1. Dansk Landbrugsmuseum – Udnyttelse af løg- og porresorter
2. Børge A. Jensen – Korn og grøntsager
3. Frøsamlerne – Genopdagelse af danske bælgfrugter
4. Randers Regnskov – Den spiselige have
5. Frilandsmuseet – Den levende kulturarv
6. AU-FOOD – Bevaring af jordskok og peberrod
7. Elisabethsminde – Afprøvning af Lollandske rosiner og Errindlev ært
8. Blomstergårdens venner – Æblebog
9. Blomstergårdens venner – Vildblommer, kræger og spilling
10. Håkon Setterberg – Lokal fødevareforsyning med hvede, nøgen byg og småbladet hvidkløver
11. Elisabethsminde – Pomet med lokale æbler, pærer og blommer
12. Skive Kommune – Spisekastanjer i Danmark

http://www.fvm.dk


Følg Maduniverset på


DAGENS OPSKRIFT 08.08.20 UGE 32

Grillet sprød pizza med italiensk salami
Grillet sprød pizza med italiensk salami

Brugere online : 296
PRIVACY POLICY

Tilbudsaviser | Drinksopskrifter| Måltidskasser| Desktop version