En sprød Grand Cru fra Lammefjorden


Sød, sprød og velduftende. Det var de ord, dommerne hæftede på vinderen, da årets Lammefjordsgulerod – Grand Cru 2012 – i weekenden blev kåret på FEMINA livsstilsmessen i Forum København.

Bag kåringen står Lammefjordens Grøntsagslaug, som havde udpeget gulerødder fra tre medlemmer til finalen. Blandt de tre finalister var laugets formand, Hans Møller Olsen, og det var en Bolero-gulerod fra hans marker, der faldt bedst i dommernes smag i den tætte finale.

Dommerne var restauratør Kim Gravenhorst, Beghuset i Dragør, forfatter og madskribent Beagle Iuel-Brockdorff og foredragsholder Georg Julin. De kunne i enighed fastslå, at alle tre gulerødder i finalen var meget velegnede til at spise rå på grund af den sødme, der karakteriserer gulerødder fra den tidligere havbund på Lammefjorden i Odsherred.

En hel unik sammensætning af jordtype og næringsstoffer giver gulerødderne på Lammefjorden deres egen smag. Det er også den eneste grøntsag i Nordeuropa, der har EU’s kvalitetsgodkendelse BGB – Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Hans Møller Olsen oplyser, at Lammefjordsgulerødder fastholder smagsstofferne, fordi de lægges på køl straks efter optagning. Dermed kan smagen og kvaliteten bevares langt ind i foråret. Gulerødder, der sælges som nyopgravede, får lov at stå længere i jorden, men det koster planten energi og dermed smag.

”Det var først, da jeg besøgte Lammefjorden tidligere i år, at det gik op for mig, hvor godt en gulerod kan smage. Ellers har det altid været noget, som jeg hellere ville lade min hest spise”, fortalte Georg Julin ved kåringen.

Det er 16. gang, at Lammefjordens Grøntsagslaug kåret årets gulerod. Og det var fjerde gang, at Hans Møller Olsen løb med titlen. Hjemme på Almegård driver han 220 hektar planteavl, heraf 25 med gulerødder.


Følg Maduniverset på


DAGENS OPSKRIFT 03.08.20 UGE 32

Squashkage
Squashkage

Brugere online : 287
PRIVACY POLICY

Tilbudsaviser | Drinksopskrifter| Måltidskasser| Desktop version