Når jeg laver bagte kartofler, ryger der lige 3 ekstra med i ovnen, så har jeg til at lave disse gnocchi dagen efter. Det er også god hurtig gæstemad, da de kan fryses og tilberedes direkte fra fryser.
3 medium bagte bagekartofler fra i går (ca. 400 g)
1 æg
½ tsk. salt
Lidt peber
200 g fintrevet grana (eller parmesan eller pecorino eller en blanding af disse)
1 spsk. finthakket rosmarin eller salvie
Ca. 100 g hvedemel (nok lidt mere)
(Opskriften fortsætter under reklamen)
SÅDAN GØR DU
Dejen kan laves enten i foodprocessor eller i hånden, jeg har prøvet begge dele og det virker lige fint. Der er dog en del ost, der skal rives, så der er foodprocessoren god.
Tag skrællen af bagekartoflerne(det er ok, der er stegte dele af kartoflen med). Skær kartoflerne i små tern.
Med foodprocessor: riv osten. Sæt herefter blandingsbladet(ikke knivbladet) på og læg kartoflerne ned i. Rør ost og kartofler, salt samt rosmarin eller salvie indtil kartoflerne er most. Slå ægget ud heri og rør det sammen. Tilsæt lidt efter lidt melet, indtil du har en sammenhængende masse – den skal ikke være for våd – tjek med fingrene om det klistrer for meget.
Uden foodprocessor: Læg kartofler i en røreskål, slå ægget ud heri og bland godt med en gaffel. Tilsæt den revne ost, salt og peber og rosmarin eller salvie. Tilsæt lidt efter lidt melet, indtil du har en sammenhængende masse – den skal ikke være for våd – tjek med fingrene om det klistrer for meget.
Nu skal dejen rulles ud til stænger, der siden skal skæres til de små gnocchi’er. Start med at beklæde en bageplade eller en bakke med plastfilm og drys mel ud over. Drys godt med mel på bordpladen og læg en klump dej på størrelse med en golfbold, drys lidt mel udover og tril en pølse med en diameter på ca. 1 cm (det behøver ikke være præcist). Jo større en klump, du tager, desto sværere er det at få pølsen ensartet. Skær nu pølsen i ca. 2 cm lange stykker og læg disse med en smule afstand på bagepladen/bakken.
Nu kan du vælge at fryse det hele eller dele af gnocchi’erne. I så tilfælde skal du lægge dem ind i fryseren på bakken indtil de er hårde, hvorefter du kan putte dem i en pose eller en boks, til du skal bruge dem. Tilberedning er den samme uanset, om de er friske eller frosne.
Sæt en stor gryde vand over og salt vandet som når du koger pasta. Tilsæt gnocchi ad hold og lad dem koge et par minutter – når de er færdige kommer de op til overfladen. Tag dem op med en hulske og lad dem afdryppe på lidt køkkenrulle (ikke for længe, så klistrer de fast). Læg dem herefter på en varm tallerken. Fortsæt med at koge dem, til de alle er tilberedt.
SERVERING
Nu kan de serveres med for eksempel min Champignon-bacon-salvie-sauce til gnocchi, med en tomatsauce med aubergine eller bare med lidt smeltet smør og revet ost.
Velbekomme...
FÅ 15% RABAT på køkkenudstyr (kode: nywebshop2020) fx. på en chokolade fondue, No touch sæbedispenser, Grapefrugtkniv eller en affaldsspand med autolåg og 300 andre produkter KLIK HER Køkkenuniverset.dk (fri fragt over 450 kr.)