opskrifter
Søg i 12.584 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt. Ny flot hjemmeside er på vej
UPDATE: 08.04.19 vi er nu ca. 65% færdig med den nye hjemmeside :)

Krydderier

Når man skal bruge krydderier skal man passe på hvad man krydrer retten med, hvis man bruger det forkerte kan det være katastrofalt.


Allehånde

Anvendes i leverpostej, supper, farsretter, krydderkager samt til kogning af kød og fisk.


Basilikum

Smager kraftigt og peber lignede. Anvendes til kød, fisk, kalkun og kylling samt bruges i salater, grønsagssupper og pasta. Passer udover det fint sammen med hvidløg, tomat og olivenolie.

I antikken troede man på at basilikum havde magiske kræfter, planten blev derfor brugt både som kærlighedseleksir og tryllemiddel.


Brøndkarse

Smager friskt og "grønt". Anvendes i forskellige salater eller som pynt på næsten alle retter.

 


Chili

Bruges til kød, fjerkræ, fiskeretter, dressinger og saucer.


Citronmelisse

Citron melisse smager friskt af citron. Anvendes i fiske- og kylling retter samt i salater. Kan også bruges som fin dekoration på desserter og kolde drinks.


Dild

Kan bruges til næsten alle retter.


Estragon

Smager mildt og fint som friskt og mere kraftigt som tørret. Anvendes i æggeretter, til oksesteg, entrecotê, kogt fisk, bearnaisesauce, kylling retter, fiskeretter, tomatsupper og i salat.


Hvidløg

Bruges til Salat dressing, på brød, i saucer, aioli og pesto, sammenkogte retter, ovn bagte, krydder olier og eddiker.

 


Ingefær

Anvendes til svinekoteletter,  hamburgerryg og til bagning samt  desserter.
-----
Ingefær bruges også til mange asiatiske retter.

Kilde: Hansens Opskriftservice


Karry

Karry blandes af flere forskellige krydderier som gurkemeje, kommen, koriander, kardemomme, ingefær, nellike og peber. Anvendes til kød, fisk og skaldyr og især i indisk madlavning.


Kanel

Anvendes i sammenkogte retter med kalve eller oksekød, i frugtkompot i gløgg og risengrød.

Histori:
Shen Nung, kejser Kina 2700 f.kr, var den første, der omtalte dette krydderi.
Han kaldte det kwei, som senere blev til tien chu kwei, indisk Kanel. På det tidspunkt skelnede man ikke mellen fastlandet og øen Ceylon; det er her, Kaneltræet vokser, og her den fineste Kanel kommer fra. Man bruger kun det inderste af barken fra skuddene i regntiden, hvor de har et højt vandindhold. Barken tørres i solen og rulles sammen.
Farven er gulbrun yderst og mørkebrun indeni.
Den anden type Kanel, Kinesisk Kanel eller cassia Kanel, er grovere i strukturen og mere bitter. Kanel bruges f.eks. i engelsk apple pie, amerikansk kanelbolle, indisk karry, sri lankansk varm te, dansk wienerbrød, gulerodsretter, chokolade, cacao, iscreme, og meget, meget mere.
Den fine Ceylonkanels fløjlsbløde aroma sikre den plads blandt verdens bedste krydderier.

Kilde: Kirkfood


Kommen

Anvendes mest til bagning.


Histori:
kommen ( og spidskommen).

mange mennesker bryder sig ikke om kommen, selv om alle kender den fra brød og ost. Det er synd og skam.

Spidskommen menes at stamme fra Syrien og Egypten, hvor man har fundet den i de tidlige faraoners grave. Man ved, at både egyptere og hebræere solgte hele planter på deres urtemarkeder. Biblen fortæller, at den blev brugt til supper, ragouter og brød. Spidskommen har den fineste smag af de to slags kommen, den er stærkt aromatisk, krydret, skarp og bitter. Duften minder efter min mening meget om fenikel. Spidskommen er glimrende til supper og alt det andet, Biblen siger.

Den anden type kommen er et lille halvmåneformet frø, som skulle stamme fra neolitiske grave. Den kommer altså fra et køliger klima og findes også vildt i Frankrig, hvor den vokser i Vogeserne og Alperne. Det siges, at den endda findes her i landet.

Historien siger også, at romerne tyggede kommenfrø for at fjerne dårlig ånde, man mener, at de fik dem fra Gallien, hvor de blev brugt som pølsekrydderi. Det bruges de stadig til.

Kilde: Kirkfood


Koriander

Kan anvendes til retter i stedet for persille.


kørvel

Kan anvendes til supper. som foruden suppe også giver et dejligt pift til krydret pebersauce, og ikke mindst blandet med andre krydderier til dressing.

Kilde: Connie Vestergaard.

 


Merian

Anvendes til hønsekødsuppe, tomatsalat, pizza og lever.


Mynte

Anvendes til lamme retter, farsretter, sovs, salat og chokoladedesserter.


Nelliker

Anvendes til frugt, suppe, marinade, syltning og bruges meget til juleretter.


Oregano

Anvendes til grønsagssuppe men anvendes meget i Pizzaer og pasta.


paprika

Paprka smager oftes sødligt men findes i flere variationer. Anvendes i kraftige supper og gryderetter, til kylling, kalkun og næsten alt slags kød. Det stammer oprindeligt fra Vestindien og Sydamerika og bruges meget i det Ungarske køkken.


Persille

Anvendes til stegekylling, persillesovs og hvis man har spist hvidløg kan persille dæmpe lugten, hvis du spiser det.


Peber

Hvid peber er lidt stærk i smagen bruges til lyse saucer og hvor man ellers vil have en lidt kraftig pebersmag.

Sort Peber er den mest almindelige, bruges på bøffer, i mørke saucer og til smørebrød.

Rød Peber (rose peber). En mild og aromatisk peber, bruges i dressinger og nogle lyse saucer, giver et flot farvespind.

Samtlige pebre bør bruges friskkværnet.

Kilde: Hansens Opskriftservice


Rosmarin

Bruges til grøntsagesuppe, fiskesuppe, marinade, lammekød, kalvekød og fjerkræ.


Safran

Fremstilles af støvdragerne fra en asiatisk krokus-art. Anvendes i risretter, supper, paella og bouillaaisse og i få bageopskrifter. Safran er verdens dyreste krydderi.

 


Salvie

Har en nærmest parfume lignende smag. Anvendes til lammekød, svinekød og fjerkræ. Kan også bruges frisk i drinks.


Spansk peber/ Chilipeber

Chili er en stærk frugt, og bliver endnu stærkere når den koges. Chilipeber kan også syltes til peperoni, tørres eller males til chilipulver.

 


Timian

Anvendes til lammekød, kylling samt i svampe og grønsagsretter.Kan bruges både frisk og tørret og gerne sammen med løg og citron.

 

Hvis du syntes at der mangler noget må du meget gerne sende informationen til: [email protected]

Besøg Raavareguiden for endnu mere info om krydderier

 

Tilbage til oversigt


 
 

Grillopskrifter
sæson lige nu
Lækre opskrifter til Mors dag
Se opskrifter her
hvid streg 2
Næste
Fars Dag: Dagen hvor far skal forkæles med mad!
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
Følg Maduniverset
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: Rabarber crumble med marcipan chunks     Kogning af kongekrabbe     Makaronigryde     Torskegratin     Pizza dej, god hver gang!!!     Grønsager i æggestand     Mormor salat     Svensk pølseret ( Den rigtige! )     Kalveinderlår     Grydestegte ribletter.     Banankage (Fedtfattig)     Lagkage med banan & ananas     Tunmousse med bladselleri     Broccolisuppe     Mormors amerikanske pandekager     Grillet fiskespyd med solgul kartoffelsalat     Lækker sandkage med æbler & rosiner     Luxus Koteletter i fad m. skivekartofler     gule ærter     Sesam kylling med bulgursalat     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]