*500g Hvedemel (glutenfri hvis
man er allergisk)
*200g Brun farin
*200g Mørk sirup
*200g Smør (Margarin kan også
bruges)
*15g blandede krydderier, består af: Kanel, Muskat, Stødt ingefær, Allehånde (Stødt kan også bruges) Nelliker og Kardemomme, ca 2g. af hver.
*5g potaske opløst i ca. 1 ml vand, (Natron kan også bruges, bare ikke lige så effektivt)
*5g Hjortetaksalt (alm salt kan
bruges, bare mindre smagsfuldt)
*150g finhakkede smuttede mandler eller hele (kan undværes)
*Revet skal af 1 Citron (behøves ikke)
Start med at blande Hvedemel, Brun Farin og mørk sirup sammen i en skål. Så skal du smelte smørret, og lade det køle af. i mellemtiden kan du blande krydderierne. helst mere kanel end ingefær (dit eget valg). Når smørret er kølet af til stuetemperatur, skal du bare blande det ned i resten af den dej du lige lavede. Husk også at putte krydderierne ned i. så skal du opløse potasken i vandet, og blande det med dejen. med tiden som dejen bliver hårdere kan du tage det ud af skålen og begynde med at ælde det. lav et lille hul midt i dejen hvor du så kan putte saltet ned i og ælt så videre!! hvis du nu vil have mandler eller citron skal i, er det nu du skal blande det sammen! når du er færdig med at ælte deler du dejen op i 2 dele og ruller dem runde som pølser. så skal du "Pakke" dem ind i bagepapir, og stille dem i fryseren natten over eller mindst 2 timer.
du vil sikkert gerne lade dem tø mindst halvanden time på dit køkkenbord. det skal de også. når de så er ca. halv hårde, tager du bagepapiret af. hvis du vil lave dem seje med forskellige former skal du bare dele den ene pølse i 2 og rulle den ene halvdel til en flad pandekage, helst ikke alt for flad. jeg vil anbefale halv centimeter høj, også bare gå pynt amok. hvis du vil have dem traditionelle runde, skal du bare skære pølsen i skiver. hvis nu du vil lave dem til juletræs hængepynt, skal du bare lave et hul i din brunkage før du bager den. der skulle en tråd gerne kunne komme igennem. den skal bage i 5-7 minutter i varmluft på 180-200 grader. hvis den stadig er lidt blød skal du ikke bage den mere, den kan du bare tage ud og lade den køle lidt af. hvis du bage dem for meget kan du risikere at der kommer revner i dine brunkager. pynt til, og velbekomme.
Som snack i en skål på bordet eller som gave i en kagedåse. kan også hænges på juletræet. husk gløgg til de voksne!