opskrifter
Søg i 12.602 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt.
UPDATE VEDR. "NY MADUNIVERSET" jan 2021:
Send os gerne en mail med ønsker til den nye Maduniverset.dk
Opskrifter   › Madopskrifter   › Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej
  • 10
  • 8
  • 6
  • 3
  • 1
(227)


Log ind for at gemme opskrift
 GEM
Rugbrød med surdej
106.255
Visninger
1.575
Print
se Brugerens opskrifter Se opskrifter føl brugeren Følg [log ind]

OPSKRIFT LAGT PÅ AF





FÅ 21% RABAT på køkkenudstyr, i samarbejde med Maduniverset (brug kode: maduni21)
fx. chokolade fondue, No touch sæbedispenser eller affaldsspand med autolåg og 300+ andre produkter Til Køkkenuniverset.dk
DU SKAL BRUGE
Surdej 1: (den rigtige, den uden gær)
2 dl kærnemælk
1 spsk groft salt
2 dl groft rugmel
Massen røres sammen til en rugbrødslignende masse. Læg den i en skål og drys den godt med groft salt. Den skal være helt dækket. Dæk yderligere spanden med plastfolie.
Sæt spanden oven på det varmeste sted i køkkenet i 6-8 dage, afhængig af hvor surt du ønsker dit brød.
Surdej 2: (”snyde-metoden”, den korte vej med lidt gær)
5 g gær
2 dl lunkent vand
1 spsk salt
100 g groft rugmel.
Ingredienserne røres sammen til en tynd vælling. Hæld den over i en skål og dæk med plastfolie. Lad den stå på det varmeste sted i køkkenet i 48-60 timer. Det er vigtigt at dejen har skiftet farve (fra grå til lys gylden)

Opskrift på rugbrød: (2 store rugbrød)
2 dl surdej
2 ¼ l lunkent vand

1 spsk salt
1,3 l skårne rugkerner
2 dl sesamfrø
2 dl hørfrø/blå birkes
2 dl solsikkekerner

2,5 l groft rugmel


SÅDAN GØR DU
Hæld surdej og vand i røreskålen på foodprocessoren, eller i en skål+ håndmikser med dejkroge. Lad det ælte sammen på laveste hastighed i ca. 5 minutter.

Tilsæt salt, rugkerner, sesamfrø, hørfrø/birkes og solsikkekerner under omrøring.

Stands omrøring, og tilsæt alt rugmelet på én gang. Sæt igen maskinen i gang, og lad den ælte massen godt sammen i ca. 15 minutter på laveste hastighed.

Lav 2 rugbrød, formene fyldes ca. ¾ op. (Gem den sidste rest dej til ny surdej.)
Stil dem i en kold ovn og lad dem hæve til næste dag. (min. 12 timer)

Næste morgen tændes ovnen på 170 grader, og rugbrødene bager i 1½ time.
Lad dem afkøle to dage før de skæres. (pak dem ind i rene viskestykker og læg dem på bordet)
SERVERING
Den nye surdej: Læg dejresten i en skål, og strø overfladen godt til med groft salt. Stil den op oven på ovnen i 3-6 dage. Skal den opbevares længere, kan den efter 3 dage sættes på køl – her overlever den nemt flere måneder. Den bør da tages ud af køl 1-3 dage før den skal bruges til nyt rugbrød. Skulle surdejen uddø, kan der tilsættes en lillefingernegl gær, så starter gæringen på ny. Sæt ikke surdej i fryseren, så dør den.
 
BRUGERNES KOMMENTAR

Dorthea
16.03.2005, 14:11
Til Jannie Johanson! Er igang med at lave dit Rugbrød med surdej, men kan ikke forstå at der ikke skal mere vand (el. maltøl) i dejen? Mvh Dorthea
 
Denne gode opskrift på Rugbrød med surdej med billede fra Maduniverset.dk i kategorien Basic opskrifter, er tilføjet af et medlem, hvis du har forslag, som omhandler hjemmelavet Rugbrød med surdej, kan du skrive et indlæg som brugeren som har lagt opskriften på vil se, eller du kan skrive via Maduniverset.dk's besked system. Alle opskrifter bruges på eget ansvar.

 
 

Fastelavnboller
sæson lige nu P1010003-fastelavsboller.JPG 10168-DSC_0868.JPG 10628-fastelavnsboller-med-citronglasur.jpg
De bedste fastelavnsboller alt fra børnenes favoritter til fastelavnsboller med Baileys glasur
Se opskrifter her
hvid streg 2
15-andebryst-solbaer-chokolade-sauce-rodfrugtmos.jpg 10634-hindbaer-kaviar.jpg 10546-marengsreder-citronfloedeskum.jpg
Næste
Valentinsdag er lige om hjørnet
Se opskrifter her
hvid streg 3
Følg Maduniverset

Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...



Køkkenuniverset Køkkenudstyr - rabatkode





Populære søgninger: Chokoladekage på 5 min. i en kop     Raclette med det hele     paella skøtt     Fedtfattig kartoffelfad.     Muslingesuppe med gratineret muslinger & grøntsagstoast     Paneret brie pandestegt     Mørbradgryde m. ris     Marengs med dadler og chokolade     Simpel og lækker Biksemad     Oksetournedos med tre hurtige "skud"     Provence fiskesuppe med aioli og brød     Rødvinsmarineret svinefilét m. rødvinssauce     Ragout af oksekød kogt i chianti rødvin med skalotteløg & ro     Porrer i fad med oksekød     Farmors tortellini     Ægte indianer-røv     Millionbøf fedtfattig     Kyllingesalat     melboller til supper     Bacon/perleløg/ærter tilbehør     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]