Annonce
7 Ting Du (Måske) Ikke Ved Om Naturvin

7 Ting Du (Måske) Ikke Ved Om Naturvin

avatar
maduniverset.dk


Sponsoreret artikel

DELVIST INSPIRERET OG OVERSAT FRA “SEVEN THINGS YOU MAY NOT KNOW ABOUT NATURAL WINE”, BBC Naturvin har i årevis vakt heftig diskussion, især når man sammenligner naturvine med konventionelle vine, økologiske vine og biodynamiske vine. Det internationale vinsamfunds mening om korrekt vinterminologi er divergerende, men hvad kendetegner naturvin, og hvad er forskellen i forhold til andre vine? Minimale indgreb i vinproduktion De fleste vinproducenter der dyrker kvalitetsvine uanset om de kommer fra naturvinsbevægelsen eller ej, vil definere sig selv som producenter der begrænser mekanisk intervention så meget så muligt. Det handler i sidste ende rigtig meget om, hvor meget producenten selv har lyst til at gå på kompromis med mængde, kvalitet og egen økonomi, hvis en årgang har været dårlig og en hel produktion kan gå tabt. Et kulturelt fænomen Efterspørgeselen efter mere rene vine stiger især blandt de unge, der har behov for at vælge et produkt som er også miljøvenligt. De unge er mere åbne for nye smagsoplevelser, og for flere af dem er det at drikke naturvin også en måde at være klimabevidst og differentiere sig fra den konservative vinverden, som ofte kun har være reserveret til vineksperter, sommelier etc. Naturvin i Danmark er primært et Københavner fænomen, hvor flere butikker er åbnet i de seneste år, naturvin er dog også blevet mere udbredt i resten af landet, og udvalget bliver stadig større og større og mere interessant. Der er dog stadig en vis forvirring blandt forbrugerne, som ikke altid er i stand til at skelne naturvine fra økologiske vine, og biodynamisk vine. Den største vanskelighed ligger i det faktum, at folk ikke har en nøjagtig forestilling om naturvin, også fordi en veldefineret lovgivning mangler og derfor ikke kan hjælpe forbrugerne. Samtidig leder forbrugerne efter mere specielle vine, regionale og lokale vine som er unikke. Vine som skiller sig ud fra den globalisering af smag som har påvirket vinverdenen i de seneste år med vinsorter som fx Chardonnay og Cabernet. Denne standardisering af smag har helt sikkert haft en indflydelse på naturvinens stigende popularitet. 1. Mangler lovgivning Den moderne vinindustri har fokus på at producere vin der har en ensartet smag og duft, med det formål at levere store mængder. Dette er svært at opnå uden brug af kunstgødning eller brug af sprøjtemidler med pesticider i vindyrkning og uden brug af tilsætningsstoffer i vinproduktion. Det drejer sig om kemiske tilsætningsstoffer, som er på ingen måde ulovlige, men som tilsat i store mængder potentielt kan påvirke helbredet negativt. Naturvinsproducenter begrænser så vidt muligt mekanisk intervention i vinkælderen. Det betyder, at ingen tilsætningsstoffer er tilladt, og så lidt som muligt svovl tilsættes i forbindelse med stabilisering af vinen. Naturvinsproducenter undgår generelt kemisk kunstgødning og pesticider, høster druerne i hånden og bruger naturlig gær til at sætte gæringsprocessen i gang. Selvom der ikke eksisterer en officiel definition eller lovgivning om naturvin, findes der alligevel en række private organisationer som har defineret nogle retningslinjer for, hvordan en naturvin bør fremstilles. 2. Naturvin er ikke det samme som økologisk vin Økologisk certificeret vine er ikke nødvendigvis lavet efter det sammen principper som naturvin En økologisk vin er en vin som er fremstillet af økologisk dyrkede druer. I vindyrkning bruges ingen kunstgødnings eller pesticider, men i vinproduktionen anvendes tilsætningsstoffer i en mere begrænset mængde end konventionel vin. Alle naturvine er derfor som udgangspunkt økologiske (selvom de måske ikke officielt er certificeret som sådan, da dette kan koste for meget for små virksomheder). Hvad der adskiller natur- og økologiskvin fra hinanden er den måde, hvorpå druerne behandles i produktionen. I modsætning til økologisk vin involverer naturvin så lidt som muligt eller ingen intervention i vinproduktionen. 3. “funky” smag At definere hvornår en vin ”smager godt” kan være meget personlig. Fordi det involverer faktorer relateret til teknik, men også til smag og mode. Naturvin behøver ikke nødvendigvis at være “funky” og speciel i smagen. En naturvin forventes smag og duft at overraske. Det skyldes at vinen ikke er manipuleret med tilsætningsstoffer som påvirker og ændrer den naturlige og oprindelige smag. Derfor adskiller naturvin sig ofte fra konventionel vin. 4. Der anvendes lidt eller ingen svovl i produktionen  De fleste konventionelle vinproducenter tilfører ekstra svovl for at sikre, at de får en ensartet vin, men naturvin fremstilles med minimal eller ingen tilsat svovl. Det betyder, at smag og kvalitet kan variere fra flaske til flaske. Naturvinselskere ser denne variation som en del af naturvinens charme. Det kan dog også være risikabelt – da hvis ting går galt, kan en vin med lavt svovlindhold ændre smag og karakter og smage som eddike. 5. Koster naturvin mere end konventionel vin? Ja, naturvin er fremstillet af små producenter. Druerne håndhøstes og det koster mere end ved mekanisk høst. Druerne skal være sunde og der kan ikke gås på kompromis, fordi den knappe anvendelse af svovl betyder, at producenterne kan miste afgrøder og penge, hvis druerne ikke er sunde. Derfor skal man ofte betale mere for naturvine, men ikke nødvendigvis, da mange små producenter ikke har mange markedsføringsudgifter. 6. Er naturvin godt for helbredet? Ingen vin er godt for helbredet. Det er en trist sandhed, men alkohol er skadelig, og derfor skal forbruget modereres. Man kan dog sige, at naturvin kan gøre “mindre” skade end andre, fordi den har mindre svovl og frem for alt færre skadelige kemikalier, både i vindyrkning og i gæringsprocessen i vinkælderen. 7. Naturvin deler vandene Kritikere siger at disse ”funky” smagsoplevelser ofte ikke er noget, de fleste mennesker faktisk vil drikke. Nogle af dem synes endog at de fleste naturvine smager forfærdeligt, ustruktureret og ikke behageligt. Talsmænd for naturvin hævder, at manglen på intervention resulterer i en vildere, mere spændende drink med en stærk fornemmelse af det sted, hvor den blev dyrket. Diskussionen er helt sikkert stadig meget åben men naturvin er kommet for at blive.
Kommentarer


Skriv kommentar

Kommer snart, under udvikling
Annonce
Populære kategorier
Følg & Tilmeld













Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt

Velkommen til Maduniverset.dk - dit ultimative destination for inspiration til madlavning og opskrifter. Udforsk vores omfattende samling af lækre opskrifter, lær nyttige madlavningsteknikker og find tips til at forbedre dine kulinariske færdigheder. Vores passion er at dele glæden ved god mad, og vi stræber efter at være din pålidelige guide til at skabe uforglemmelige måltider. Lad os sammen udforske verdenen af smag og nydelse. Bon appétit!

Opskrifter er lagt på af Maduniversets brugere eller af Maduniverset. Alle er velkommen til at oprette en gratis profil og tilføje en lækker nem opskrift

Copyright © Maduniverset™ 1999-2024 cookies på Maduniverset

Kontakt