opskrifter
Søg i 12.598 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt.
Ny flot hjemmeside er på vej.

Ny forskning: Nordiske råvarer styrker sundhedenNy Nordisk Hverdagsmad fører til vægttab, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for udvikling af diabetes Det viser resultater fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet, der som de første bekræfter sundhedseffekten af en nordisk baseret madkultur.

Forskere fra Forskningscenter OPUS har igennem et halvt år forsynet 181 overvægtige deltagere i OPUS Butiksprojektet med enten Gennemsnitlig dansk mad eller Ny Nordisk Hverdagsmad – en madtype, der er kendetegnet ved, at den blandt andet indeholder flere lokalt producerede, sæsonprægede råvarer såsom kål, bær, rodfrugter og urter, mere fuldkorn, flere fisk og skaldyr og mindre, men bedre kød.

Studiet viser, at deltagerne der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad gennemsnitligt tabte sig 4,7 kg., hvor gruppen der spiste Gennemsnitlig dansk mad til sammenligning tabte sig 1,5 kg i gennemsnit. Resultaterne præsenteres den 20. november, kl. 14.00 på en konference på SCIENCE - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Vægttab mindsker risiko for livsstilssygdomme
Vægttab var ikke noget mål i sig selv for studiet, men alligevel er det særdeles positivt, at deltagerne tabte sig: ”Vægttab har positiv indvirkning på alle øvrige livsstilssygdomme og er første skridt i behandlingen af dem. Selv mindre vægttab medfører forbedringer i eksempelvis blodtrykket og andre risikoparametre for at udvikle eksempelvis hjertekarsygdomme.” siger ph.d.-studerende Sanne Kellebjerg Poulsen, der forsker i Ny Nordisk Hverdagsmads betydning for sundheden på voksne ved Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet.

Ny Nordisk Hverdagsmad på niveau med blodtrykssænkende medicin
Studiet registrerede også et fald i blodtrykket efter seks måneder. Sammenlignet med deltagerne der spiste Gennemsnitlig dansk mad var det systoliske blodtryk 5,3 mm Hg (millimeter kviksølv – standard målenhed for blodtryk) lavere hos de deltagere, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad og selv ved at tage højde for vægttabet, der i sig selv kan sænke blodtrykket, var der et væsentligt fald i systolisk blodtryk. Tilsvarende var det diastoliske blodtryk 3,2 mm Hg lavere hos de nordisk spisende deltagere.

Sænkning af blodtrykket har stor betydning for udviklingen af hjertekarsygdomme fortæller Sanne Kellebjerg Poulsen: ”Faldet svarer cirka til, hvad man kan opnå med et blodtrykssænkende middel. Og selv et mindre fald på fx 2 mm Hg har vist sig at have betydning for risikoen for hjertekarsygdom. Faldet på 5,3 mm Hg i systolisk blodtryk er i samme størrelsesorden, som hvis man tog blodtrykssænkende medicin.
Øvrige sundhedsmæssige effekter
Ny Nordisk Hverdagsmad-gruppen havde desuden et fald i kolesterol, fedt i blodet (triglycerid) samt blodsukker. Blandt en gruppe på 19 personer der i starten af projektet havde forstadier til diabetes (også kaldet præ-diabetes), blev der registreret en klar sænkning af risikoen for type 2-diabetes blandt Ny Nordisk Hverdagsmad-gruppen.

Lektor Thomas Meinert Larsen der er leder af Butiksprojektet er meget begejstret over de klare resultater: ”Resultaterne er yderst positive, og bedre end vi forventede. Vores forsøgsdeltagere angav, at de godt kunne lide maden, og selv når man tager i betragtning, at Ny Nordisk Hverdagsmad jo følger kostrådene, og at vi derfor jo i forvejen havde en formodning om, at maden var sund, så er effekten af maden rigtig god”, siger Thomas Meinert Larsen. Han fortsætter: ”Det som vi mangler nu er at kunne sige præcist hvilke komponenter i Ny Nordisk Hverdagsmad, der kan forklare resultaterne, og det er vi gået i gang med at undersøge videre på.”

Forskningscenter OPUS, der ledes af professor, dr. med. Arne Astrup, afsluttes i juni 2014, men der arbejdes pt. på at fortsætte centeret i et tæt samarbejde med udvalgte kommuner. Intentionen med dette samarbejde vil være at udvikle og forankre forskningsbaserede projekter, der kan understøtte kommunernes forebyggelsesindsats. Arne Astrup ser et stort potentiale for dette på baggrund af resultaterne fra Butiksprojektet: Resultaterne fra Butiksprojektet giver belæg for at tro på at en nordisk baseret madkultur også kan bidrage til at styrke sundheden. Derfor håber vi på, at vi kan fortsætte arbejdet ved at udvikle flere forskningsprojekter med fokus på nordisk madkultur, slutter Arne Astrup.

Igennem det næste halve år vil der blive publiceret en stor mængde nyheder og resultater fra Forskningscenter OPUS. Listen over videnskabelige artikler vil løbende blive udbygget og kan findes her: http://foodoflife.dk/opus/nyheder/publikationer/

Ny Nordisk Hverdagsmad
Ny Nordisk Hverdagsmad er udviklet under OPUS under ledelse af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer. Maden er som en del af udviklingen blandt andet blevet testet af sensorikere og sociologer og ernæringsberegnet af forskere fra Danmarks Tekniske Universitet. Ny Nordisk Hverdagsmad følger kostrådene, og er blandt flere andre ting kendetegnet ved, at den i forhold til Gennemsnitlig dansk mad indeholder mere frugt og grønt (især bær, kål, rodfrugter, bælgfrugter, kartofler og urter), mere fuldkorn (især havre, rug og byg), mere fisk og skaldyr, mindre, men bedre kød og flere måltider tættere på sæsonen (eksempelvis: spis jordbær om sommeren – og kun der). Se mere om Ny Nordisk Hverdagsmad her: http://foodoflife.dk/opus/wp/nynordisk/princip/

Gennemsnitlig dansk mad
Gennemsnitlig dansk mad er en betegnelse for den mad, der typisk er at finde på de danske middagsborde og i madpakken ifølge DTU’s officielle undersøgelser af danskernes madvaner. Det kan for eksempel være frikadeller, pizza og spaghetti med kødsovs. Råvarerne er typisk mejeriprodukter, brød, kartofler, ris, pasta, kød og grøntsager som agurk og tomat. Madtypen indeholder også flere produkter med sukker og mættet fedt end Ny Nordisk Hverdagsmad.


Ny forskning: Nordiske råvarer styrker sundheden, tilføjet af : | 21.11.2013
LÆS OGSÅ
 


Medlemmers KommentarerLog ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

Påske opskrifter
Følg Maduniverset
sæson lige nu hjemmelavede-karrysild.jpg 6792-grillet-lammekoelle.jpg 10909-paaskeaeg-med-marcipan-karamel-ingefaer-Dulce-de-Leche.jpg
Påskeopskrifter alt fra påskeæg til karrysild
Se opskrifter her
hvid streg 2
10584-syltet-ramsloeg-knopper.jpg 10765-ramsloegpesto.jpg 10932-ramsloegssalt.jpg
Næste
Ramsløg, voksner lige nu i naturen, prøv opskrifter med den gode gamle danske urt
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...Populære søgninger: Svampet kanelkage     Johansons Havregrynskager     Trylledej (ikke spiseligt)     Påskekyllinger af kogte æg     Raclette med det hele     Kagecreme (lagkage) lavet på maizena     Wienertærte     Hurtig boller (skal ikke hæve)     Påskeboller formet som påskekyllinger og påskeharer     Nemme pølsehorn     Skøn snasket chokoladekage - nem at lave     Morgenbirkes - fryseegnede     Mælkesnitter     Gammeldags oksesteg med brun sovs.     Brownie med saltkaramel midte     Hjemmelavet modellervoks     Fondue     Fersken suppe (den er genial)     Frisk pasta med laks og flødesovs     Nemme flûtes     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]