opskrifter
Søg i 12.584 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt. Ny flot hjemmeside er på vej

Hvorfor er madkonkurrencer på tv blevet så populære?



Madprogrammer er populære blandt danskerne og særligt madprogrammer, som har et element af reality og konkurrence fascinerer os. Men hvad er det, som gør, at vi bruger så meget tid på at se andre mennesker lave mad?


Cupcakekampen, Jamies maddyst, Den Store Bagedyst. Vi ser madprogrammer som aldrig før, hvor folk dyster om at lave den bedste mad. Hvor madprogrammer førhen handlede om at inspirere seerne til at lave nye retter, fedtfattig mad, bage kager eller grille, handler det nu i lige så høj grad om spændingen ved konkurrencer, hvad der foregår bag scenen, og hvad deltagerne føler og tænker.
 
Ifølge amerikanske undersøgelser handler madprogrammer, hvor deltagerne konkurrerer, i højere grad om afslapning og underholdning end om interesse i mad. Madprogrammerne har overtaget soap-operaernes rolle, fordi de ikke nødvendigvis kræver, at du følger med uge efter uge. 


Vi elsker konkurrencer


Udover underholdningen er der også et spændingselement, som tænder os: Hvem ender med at vinde konkurrencen? Nogle tror, at det bare handler om at vinde penge. Psykologien bag vores fascination af underholdning og konkurrencer er dog langt mere kompleks.

Spænding ved konkurrence vækker nogle helt basale og menneskelige følelser, fordi det giver os et adrenalinrush. Det er de samme følelser, vi får, når vi for eksempel ser sportsbegivenheder, X-Factor eller spiller online casino. Når vi ser nogen, som konkurrerer, om det er en fodboldkamp, eller når de spiller casinospil online og offline, smitter spændingen og stemningen af på os. Det skyldes, at vi kan relatere til, hvordan de føler, når de venter på, om deres indsats giver gevinst, og hvor engageret de er i resultatet. Det kan for eksempel være, når de spiller roulette, og kuglen nærmer sig det nummer, de har spillet på. Eller når de spiller Blackjack og satser højt på, at det næste kort er til deres fordel. På samme måde mærker vi også sommerfuglene i maven, når X-Factor-værten trækker tiden, før hun annoncerer, hvem der er gået videre- næsten som om det var os selv, som stod på scenen. 


Madkonkurrencer er en buffet af underholdning


En anden grund til at madshows er populære er, at de appellerer til vores allermest basale behov: Behovet for at spise og drikke. Selvom vi måske ikke selv går i køkkenet bagefter, fascineres vi af at se andre lave fantastiske retter. Lækker mad appellerer til alle vores sanser, og når vi så samtidig ser en gruppe mennesker, som konkurrerer om at lave maden så smuk og indbydende så muligt, så er der lagt i ovnen til et succesfuldt program. 

Madkonkurrencer bruger også en anden ingrediens i underholdningen, som er meget oppe i tiden: Reality tv. I modsætning til hvad mange tror, handler reality tv ikke nødvendigvis om at underholdes af andres ydmygelse. Det handler i lige så høj grad om empati og medfølelse. Så når vi ser madkonkurrencer, vælger vi lige så ofte en deltager at holde med, som vi kan lide, end fordi han er den dygtigste kok.

For eksempel skolelæreren Sara, som røg ud efter en række uheldige hændelser. Hun brændte en mikroovn af, hendes komfur gik ud fire gange, hun havde for lidt bordplads til sit projekt, og hun kunne ikke få fat i de råvarer, hun skulle bruge. Den slags oplevelser vækker sympati, fordi det skaber genkendelighed. Hvem har ikke stået i en situation – i køkkenet eller et andet sted – hvor ALT bare gik galt?

Indtil videre er der intet, som tyder på, at vi er mætte af madprogrammer og konkurrencer. I hvert fald har DR allerede efterlyst nye deltager til Den Store Bagedyst i 2019. 


Hvorfor er madkonkurrencer på tv blevet så populære?, tilføjet af : | 21.01.2019




LÆS OGSÅ
 


Medlemmers Kommentarer







Log ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

madplaner Indkøbslister
sæson lige nu 10628-fastelavnsboller-med-citronglasur.jpg 15-DSC_0568.JPG 15-DSC_0587.JPG
De bedste fastelavnsboller alt fra børnenes favoritter til fastelavnsboller med Baileys glasur
Se opskrifter her
hvid streg 2
hjemmelavede-karrysild.jpg 6792-grillet-lammekoelle.jpg 10909-paaskeaeg-med-marcipan-karamel-ingefaer-Dulce-de-Leche.jpg
Næste
Påskeopskrifter alt fra påskeæg til karrysild
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
Følg Maduniverset
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: Dadler med bacon     Syltet ramsløgsknopper (nordiske kapers)     Luxsus kalkungryde     kaviarrand med rejer     Piment sauce     Børnenes kokoskugler     Vafler til Elektrisk Vaffeljern     Yakisoba     Kongens waldorfsalat     Tun Steak med Nudelsalat      Kyllingegryde mexikansk inspireret     Culottesteg     Kringle med creme     Langtidsstegt oksemørbrad     Hjemmelavet sky     Jägersteg     Oldemors sirupskage - nem og lækker     Bondepige med slør     Sfeeha ( Libanesiske brød m. oksefars)     Blåbærmuffins     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Google+
Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [
Kontakt]