Annonce
Ny forskning: Nordiske råvarer styrker sundheden
maduniverset.dk
Ny Nordisk Hverdagsmad fører til vægttab, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for udvikling af diabetes Det viser resultater fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet, der som de første bekræfter sundhedseffekten af en nordisk baseret madkultur. Forskere fra Forskningscenter OPUS har igennem et halvt år forsynet 181 overvægtige deltagere i OPUS Butiksprojektet med enten Gennemsnitlig dansk mad eller Ny Nordisk Hverdagsmad – en madtype, der er kendetegnet ved, at den blandt andet indeholder flere lokalt producerede, sæsonprægede råvarer såsom kål, bær, rodfrugter og urter, mere fuldkorn, flere fisk og skaldyr og mindre, men bedre kød. Studiet viser, at deltagerne der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad gennemsnitligt tabte sig 4,7 kg., hvor gruppen der spiste Gennemsnitlig dansk mad til sammenligning tabte sig 1,5 kg i gennemsnit. Resultaterne præsenteres den 20. november, kl. 14.00 på en konference på SCIENCE - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Vægttab mindsker risiko for livsstilssygdomme Vægttab var ikke noget mål i sig selv for studiet, men alligevel er det særdeles positivt, at deltagerne tabte sig: ”Vægttab har positiv indvirkning på alle øvrige livsstilssygdomme og er første skridt i behandlingen af dem. Selv mindre vægttab medfører forbedringer i eksempelvis blodtrykket og andre risikoparametre for at udvikle eksempelvis hjertekarsygdomme.” siger ph.d.-studerende Sanne Kellebjerg Poulsen, der forsker i Ny Nordisk Hverdagsmads betydning for sundheden på voksne ved Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet. Ny Nordisk Hverdagsmad på niveau med blodtrykssænkende medicin Studiet registrerede også et fald i blodtrykket efter seks måneder. Sammenlignet med deltagerne der spiste Gennemsnitlig dansk mad var det systoliske blodtryk 5,3 mm Hg (millimeter kviksølv – standard målenhed for blodtryk) lavere hos de deltagere, der spiste Ny Nordisk Hverdagsmad og selv ved at tage højde for vægttabet, der i sig selv kan sænke blodtrykket, var der et væsentligt fald i systolisk blodtryk. Tilsvarende var det diastoliske blodtryk 3,2 mm Hg lavere hos de nordisk spisende deltagere. Sænkning af blodtrykket har stor betydning for udviklingen af hjertekarsygdomme fortæller Sanne Kellebjerg Poulsen: ”Faldet svarer cirka til, hvad man kan opnå med et blodtrykssænkende middel. Og selv et mindre fald på fx 2 mm Hg har vist sig at have betydning for risikoen for hjertekarsygdom. Faldet på 5,3 mm Hg i systolisk blodtryk er i samme størrelsesorden, som hvis man tog blodtrykssænkende medicin. Øvrige sundhedsmæssige effekter Ny Nordisk Hverdagsmad-gruppen havde desuden et fald i kolesterol, fedt i blodet (triglycerid) samt blodsukker. Blandt en gruppe på 19 personer der i starten af projektet havde forstadier til diabetes (også kaldet præ-diabetes), blev der registreret en klar sænkning af risikoen for type 2-diabetes blandt Ny Nordisk Hverdagsmad-gruppen. Lektor Thomas Meinert Larsen der er leder af Butiksprojektet er meget begejstret over de klare resultater: ”Resultaterne er yderst positive, og bedre end vi forventede. Vores forsøgsdeltagere angav, at de godt kunne lide maden, og selv når man tager i betragtning, at Ny Nordisk Hverdagsmad jo følger kostrådene, og at vi derfor jo i forvejen havde en formodning om, at maden var sund, så er effekten af maden rigtig god”, siger Thomas Meinert Larsen. Han fortsætter: ”Det som vi mangler nu er at kunne sige præcist hvilke komponenter i Ny Nordisk Hverdagsmad, der kan forklare resultaterne, og det er vi gået i gang med at undersøge videre på.” Forskningscenter OPUS, der ledes af professor, dr. med. Arne Astrup, afsluttes i juni 2014, men der arbejdes pt. på at fortsætte centeret i et tæt samarbejde med udvalgte kommuner. Intentionen med dette samarbejde vil være at udvikle og forankre forskningsbaserede projekter, der kan understøtte kommunernes forebyggelsesindsats. Arne Astrup ser et stort potentiale for dette på baggrund af resultaterne fra Butiksprojektet: Resultaterne fra Butiksprojektet giver belæg for at tro på at en nordisk baseret madkultur også kan bidrage til at styrke sundheden. Derfor håber vi på, at vi kan fortsætte arbejdet ved at udvikle flere forskningsprojekter med fokus på nordisk madkultur, slutter Arne Astrup. Igennem det næste halve år vil der blive publiceret en stor mængde nyheder og resultater fra Forskningscenter OPUS. Listen over videnskabelige artikler vil løbende blive udbygget og kan findes her: http://foodoflife.dk/opus/nyheder/publikationer/ Ny Nordisk Hverdagsmad Ny Nordisk Hverdagsmad er udviklet under OPUS under ledelse af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer. Maden er som en del af udviklingen blandt andet blevet testet af sensorikere og sociologer og ernæringsberegnet af forskere fra Danmarks Tekniske Universitet. Ny Nordisk Hverdagsmad følger kostrådene, og er blandt flere andre ting kendetegnet ved, at den i forhold til Gennemsnitlig dansk mad indeholder mere frugt og grønt (især bær, kål, rodfrugter, bælgfrugter, kartofler og urter), mere fuldkorn (især havre, rug og byg), mere fisk og skaldyr, mindre, men bedre kød og flere måltider tættere på sæsonen (eksempelvis: spis jordbær om sommeren – og kun der). Se mere om Ny Nordisk Hverdagsmad her: http://foodoflife.dk/opus/wp/nynordisk/princip/ Gennemsnitlig dansk mad Gennemsnitlig dansk mad er en betegnelse for den mad, der typisk er at finde på de danske middagsborde og i madpakken ifølge DTU’s officielle undersøgelser af danskernes madvaner. Det kan for eksempel være frikadeller, pizza og spaghetti med kødsovs. Råvarerne er typisk mejeriprodukter, brød, kartofler, ris, pasta, kød og grøntsager som agurk og tomat. Madtypen indeholder også flere produkter med sukker og mættet fedt end Ny Nordisk Hverdagsmad.
Kommentarer
Skriv kommentar
Kommer snart, under udvikling
Annonce
Populære kategorier
Følg & Tilmeld
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt
Velkommen til Maduniverset.dk - dit ultimative destination for inspiration til madlavning og opskrifter. Udforsk vores omfattende samling af lækre opskrifter, lær nyttige madlavningsteknikker og find tips til at forbedre dine kulinariske færdigheder. Vores passion er at dele glæden ved god mad, og vi stræber efter at være din pålidelige guide til at skabe uforglemmelige måltider. Lad os sammen udforske verdenen af smag og nydelse. Bon appétit!
Opskrifter er lagt på af Maduniversets brugere eller af Maduniverset. Alle er velkommen til at oprette en gratis profil og tilføje en lækker nem opskrift
Copyright © Maduniverset™ 1999-2024
cookies på Maduniverset |
Kontakt