opskrifter
Søg i 12.493 opskrifter fra 25.541 medlemmer
i

Naturen er efterårets skattekammer



Nu er efteråret for alvor kommet, og det regner og rusker udenfor. Men udenfor i frilandet eller drivhuset er denne tid dog samtidig en positiv periode, for denne tid er sæson for et hav af frugter, nødder, svampe og så videre, med andre ord et skattekammer af naturens lækre ingredienser til madlavningen.

Søde dejlige frugter som æbler, blommer, pærer finder vi i massevis i år haverne. Det er et godt år for disse frugter, bortset fra nogle har fået mærker fra kraftig regn og hagl i år, men det kan jo ikke smages i dejlige desserter som æbletærte, æblesmuldrekage, gammeldags æblekage, grød eller prøv også mere utraditionelle ting som at bruge æbler til marmelade, grød med peberrod som tilbehør til vildt kød eller en æblechutney. Har du en saftcentrifuge kan æbler også bruges til en lækker frisk lavet juice, prøv fx at bruge æbler sammen med gulerødder, rødbeder, bladselleri eller ingefær i saftcentrifugen, og du får en super sund juice fyldt med vitaminer.

Blommer er lækre at bruge til trifli, marmelade, grød eller prøv at lægge hele blommer uden sten i blød i madeira et par uger eller længere tid, og server dem med en klat flødeskum eller en lækker vaniljeis. Pærer er fantastiske at koge hele, skrællede med rødvin eller cognac og evt. dyppet i smeltet mørk chokolade. Pærer kan også syltes eller bruges til mere klassiske ting som til grød, som eventuelt fryses, så der er til lækre desserter eller mellemmåltider hele vinteren. Pærer kan også bruges kreativt i salater, fx med rucola, danablue og hindbæreddike.

Bær som brombær, blåbær og hyldebær findes ofte vildt i naturen, og de er rigtig dyre at købe, så det er bare med at komme ud og lede efter de gode steder. Brombær er fantastiske både til syltetøj i muffins, tærter eller bare friske til vaniljeis og et stykke brownie, eller til brombærsauce til vildt kød, mulighederne er uendelige. Det samme gælder blåbær brug dem ligesom brombær i bagværk, syltede eller igen til sauce med portvin til vildt kød. Af hyldebær kan der laves lækker hyldebærsaft eller hyldebærsuppe med æblestykker i, den smager godt både kold eller varm og er dejligt at varme sig på, når man kommer ind fra kulden udenfor. Hyldebær kan, når de er grønne og umodne også bruges til at lave kapers af. Vilde hyben er det sæson for nu, og hyben kan blandt andet anvendes til marmelade og hybendrik.

Nødder kan findes vildt i naturen i øjeblikket, dette gælder især hasselnødder og valnødder. Nødder er utrolig sunde at stille frem på bordet som snacks, da det jo er det sunde fedt, man får fra nødder. Ellers kan nødder bruges i de fleste kager og bagværk med succes, men prøv også at blende 10-15 nødder med frosne bær, lidt honning og sojamælk eller yoghurt og drik den sunde smoothie som morgenmad eller som mellemmåltid.

Svampe er et kapitel for sig, for i øjeblikket er skoven fuld af dem, men her kræves lidt viden før man går i gang. Så en god ide er, at melde sig til en arrangeret svampetur med en ekspert på området. Sådanne turer findes der mange af på denne tid af året, og her kan man lære de mest almindelige spisesvampe at kende. Der findes også mange svampebøger på markedet, de har både billeder af svampene samt information, så man ved, hvad man skal se efter samt hvor, og ligeså vigtigt, hvad man skal holde sig fra af svampe. De to ret almindelige og genkendelige er Kantarel og Karl Johan. En kantarelmad smager fantastisk som forret eller brug dine svampe som tilbehør til en vildt svampesauce eller til en svampesuppe, du kan også bruge svampe oven på pizzaen.

Dette var inspiration, til hvad der findes i naturen i øjeblikket, og som man med succes kan bruge i madlavningen, samtidig med at kroppen nyder godt af alle de vitaminer efterårets frugt, bær, nødder og grønsager indeholder.


Naturen er efterårets skattekammer, tilføjet af : | 23.09.2007




LÆS OGSÅ
 


Medlemmers Kommentarer







Log ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

Julefrokost opskrifter
sæson lige nu
Inspiration til julefrokosten fx. Andebryst med solbær/chokoladesauce eller Nordiske marcipankugler med havtorn og gran støv
Se opskrifter her
hvid streg 2
Næste
Thanksgiving kalkun opskrifter
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


-->

Populært minut for minut
Følg Maduniverset
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: Svensk pølseret ( Den rigtige! )     Svampet kanelkage     Den bedste Kylling i Karry!     Frisk pasta med laks og flødesovs     Blommetrifli     Krydder frikadeller     Nemme pølsehorn     Gammeldags oksesteg med brun sovs.     Tunmousse      Indbagt laks med butterdej eller fillodej (SUND)     Røræg i ovn     Helstegt Oksestriploin     Glace til kage     Sennep-honning-balsamicco-oliedressing     Kogning af majs     Helstegt grillet oksefilet     Kagecreme (lagkage) lavet på maizena     Omelet m. skinke og ost     Den bedste ungarske gullasch     Marinade til kyllingfilet     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.0 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Google+ Følg på Bloglovin

Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]