opskrifter
Søg i 12.594 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt. Ny flot hjemmeside er på vej
UPDATE: 25.09.19 vi er nu ca. 80% færdig med den nye hjemmeside :)

Ny smag for ældgamle fødevarer



Bland nøgen byg i rugbrødet og skift sovsen og kartoflerne ud med lollandske rosiner, der faktisk er ærter, så er du med til at bevare gamle danske planter og genetik og samtidig beskytte miljø og klima. Særegne og lokale planter som f.eks. korn, frugt eller grønt skal bevares og får økonomisk støtte som følge af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten.

De kunne noget i gamle dage, før kemiens indtog i landbruget. Dengang det drejede sig om at fremavle robuste plantesorter, så høsten kom i hus. Vi vil forsøge at genopdage nogle af fortidens dyder – fortidens svar på nutidens problemer med sprøjtegift og klimaforandringer.

12 projekter spredt over hele landet får støtte til arbejdet med truede sorter som f.eks. bær, bælgfrugter, frugt, kastanjer og korn. Pengene gives til arbejdet med at bevare og bruge planter som er gode til miljøvenlig drift, og som kan give forbrugerne nye smagsoplevelser i mad som f.eks. brød, æbler og grøntsager.

”Jeg synes, det er fantastisk, at man hermed kan bidrage til at forbedre og udvide danskernes madoplevelser og samtidig bevare enestående planter og unik madkultur. De her projekter er samtidig med til at bevare og udbrede spændende egnsprodukter, der kan nydes i køkkener i hele landet”, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

I år er støtten netop prioriteret til initiativer med særlig interesse i at opformere lokale planter og efterprøve deres egenskaber i det danske køkken. Der er delt penge ud til forskellige projekter i hele landet, og mange af dem er lokalt forankret i frivilligt arbejde og indsatsen fra ildsjæle.

”Specialprodukterne udvikler sig jo ofte til varemærker for et helt område, og det er med til at sikre lokal kultur, vækst og arbejdspladser. Og så er det klima og miljøvenligt – hele tanken om årstidens frugt og grønt - og at man spiser det, der gror tæt på køkkenet og kødgryderne, frem for at sejle det den halve klode rundt. Det er både CO2 begrænsende og miljøvenligt, og så er det noget af svaret på fremtidens klimatiske og biologiske udfordringer”, siger Mette Gjerskov.

Det gælder f.eks. et projekt fra Sydfyn, der supplerer de mere kommercielle sorter i lokalområdet med den gamle danske kornsort Nøgen byg. Eller et initiativ fra Lolland, der vil forsøge at få danske restauranters råvareudvalg til at indeholde lollandske rosiner – eller på de egne bedre kendt som grå ærter, der var en del af basiskosten på Lolland før kartoffelen.

Fakta om projekterne
Alle projekterne har en formidlingsdel, med bl.a. undervisningsmateriale til brug i skoler. Mange af projekterne laver også åbent hus arrangementer.

De projekter, der har fået tilsagn i år, får tilskud i en periode på typisk 2-3 år, og der er uddelt støtte i størrelsesordenen fra 25.000 kr. til 750.000 kr.

Tilskuddene er givet til:
1. Dansk Landbrugsmuseum – Udnyttelse af løg- og porresorter
2. Børge A. Jensen – Korn og grøntsager
3. Frøsamlerne – Genopdagelse af danske bælgfrugter
4. Randers Regnskov – Den spiselige have
5. Frilandsmuseet – Den levende kulturarv
6. AU-FOOD – Bevaring af jordskok og peberrod
7. Elisabethsminde – Afprøvning af Lollandske rosiner og Errindlev ært
8. Blomstergårdens venner – Æblebog
9. Blomstergårdens venner – Vildblommer, kræger og spilling
10. Håkon Setterberg – Lokal fødevareforsyning med hvede, nøgen byg og småbladet hvidkløver
11. Elisabethsminde – Pomet med lokale æbler, pærer og blommer
12. Skive Kommune – Spisekastanjer i Danmark

http://www.fvm.dk


Ny smag for ældgamle fødevarer, tilføjet af : | 13.02.2012




LÆS OGSÅ
 


Medlemmers Kommentarer







Log ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

Julefrokost opskrifter
Følg Maduniverset
sæson lige nu
Inspiration til julefrokosten fx. Andebryst med solbær/chokoladesauce eller Nordiske marcipankugler med havtorn og gran støv
Se opskrifter her
hvid streg 2
Næste
Thanksgiving kalkun opskrifter
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: Færøsk æblekage     Fersken suppe (den er genial)     Oldes Kokoskranse     Blommetrifli     Raclette med det hele     Brunkager som kan rulles ud(børn elsker det)     Svampet kanelkage     Oldemors sirupskage - nem og lækker     Tunmousse      Gode Råd - Sønderjysk specialitet     Andebryst i ovn til mange     Waldorfsalat - Gammeldags     Kvædemarmelade     Omelet m. skinke og ost     Orange sauce     Fars hjemmelavet nougatis     Gammeldags oksesteg med brun sovs.     Røræg i ovn     Spagetti carbonara     Farmors æbleskiver     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]