opskrifter
Søg i 12.594 opskrifter
i
Login og opret bruger er pt. ikke muligt. Ny flot hjemmeside er på vej
UPDATE: 25.09.19 vi er nu ca. 80% færdig med den nye hjemmeside :)

Påskedagene giver tid til samvær, gækkebreve og gækkeboller



Påsken er en tid fyldt med hyggelige traditioner og kærkomne fridage med børnene. Samvær er i fokus og der er tid til at lave hyggelige projekter med familie og venner. Den er en dejlig anledning til at bage, sætte sig omkring spisebordet og kreere eller dekorere fine papæg, klippe gækkebreve og lave hjemmelavet påskepynt.

Den kendte familiekogebogs forfatter Pernille Sif Orellana der i år er ambassadør for den Store Bagedag, giver en opskrift på Gækkeboller fra hendes kommende bagværksbog “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne”. “Samvær med venner og familie er dejligt at prioritere, når ferien står for døren, og tid til afslapning, leg og hygge lukkes ind i programmet. At samles omkring bageskålen er sjovt og ligetil, og det bringer tit en masse gode snakke, grin, dufte og herlige smagsoplevelser med sig,” siger Pernille Sif Orellana.



Vi har valgt at viderebringe små historier som er tilknyttet gamle traditioner i påsken. Opskriften på Gækkeboller af Kaptajn Vom fra Rom røber vi også. Men du kan se det hele og meget mere på www.denstorebagedag,dk. Her finder du også masser af opskrifter, tips og gode råd om bagning.

Vidste du, at...
... æg og lam er påskens hovedingredienser, begge har en religiøs betydning. Æg symboliserer frugtbarhed og minder om hedenske tiders forårsfest. I ægget gemmer sig livets mysterium og derfor har også kristendommen taget dette symbol til sig. Lammet minder om Jesu skæbne som offerlam for menneskets synder.

Vidste du, at...
... påsketraditionen foreskriver, at man sender et gækkebrev til en ven eller en elsket, som regel ledsaget af et lille vers og underskrevet med ens navn i prikker. Gække betyder at drille eller narre, og traditionen går ud på, at modtageren af brevet skal gætte, hvem der har sendt brevet. Hvis modtageren ikke gætter det, skal vedkommende give et påskeæg, og bliver til nar til næste februar.

Vidste du, at...
... selvom traditionen med at sende gækkebreve mest er udbredt blandt børn, så har det ikke altid været sådan. Gækkebrevene er efter sigende en videreudvikling af de såkaldte “bindebreve”, der i sin tid især blev brugt til flirt mellem unge elskende, hvor hjerter ofte indgik i de fine klipperier i brevet.

Tip:
Gækkebreve kan også bruges som kagedekorationer. Hvis man for eksempel laver en lagkage, kan den først pyntes med et lag chokoladeglasur, hvorefter man kan lægge gækkebrevet på kagen og drysse med flormelis henover. Det skaber et rigtig fint mønster og ser indbydende ud – men lad hellere fjerene holde pause fra gækkebrevet lige i denne særlige anledning.

Gækkeboller skabt af Kaptajn Vom fra Rom

10-12 stk.

Hvad det er ved disse boller, der får slået gækken løs, vides ikke. Efter sigende skulle den godmodige Kaptajn Vom fra Rom for mange år siden have haft en voldsom lyst til at drille sine vejrbidte matroser, der var helt mørbankede og humørforladte af at sejle på de oprørte verdenshave. Kort før påske tilbragte Kaptajn Vom en lang nat i skibskøkkenet, hvor han eksperimenterede sig frem til opskriften på nøjagtig de gækkeboller, der få dage senere fik hans matroser til grinende at løbe rundt på dækket og drille hinanden, så de fuldstændig glemte skumsprøjtet på bølgetoppene og den tudende vind .

Hvis I selv er i humør til lidt gækkerier, kan I kaste jer ud i at bage en portion af Kaptajn Vom fra Roms gækkeboller. Nyd et par stykker af slagsen med iskold smør og en god kop te. Grib evt. derefter saksen og oplev, hvordan den danser igennem papiret og sikrer dig den fineste produktion af hjemmeklippede gækkebreve til familie og venner. Husk blot at fastgøre en lille vintergæk, inden brevet lægges godt til rette i kuverten ledsaget af et lille rim, f.eks. “Digtet i Korsør af 25 køer, skrevet i Rom af kaptajn Vom, gæt så hvorfra brevet kom”.

120 gram smør
2 dl mælk
50 gram gær
1/4 tsk salt
3 spsk sukker
2 æggeblommer
7-8 dl hvedemel
evt. en håndfuld rosiner
1 sammenpisket æg til pensling

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker, æggeblommer, mel og evt. rosiner. Ælt dejen godt til den er dejligt smidig. Stil dejen til hævning i en skål i en lun vindueskarm tildækket af et fugtet viskestykke i ca. 30 minutter. Form dejen til boller, og anbring dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i yderligere 20 minutter under et et fugtet viskestykke. Pensl bollerne med æg og bag dem ved 200 grader i ca. 10-15 minutter.

Opskriften er fra Sif Orellanas kommende bagværksbog “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne”, der udkommer primo oktober 2010 på Gyldendal.


Fakta om Den Store Bagedag
• Den Store Bagedag har fundet sted i skolernes efterårsferie gennem de sidste seks år.
• Den Store Bagedag har en række kendte protektorer, blandt andre Pernille Sif Orellana.
• Fem sponsorer støtter Den Store Bagedag: Tørsleffs, Sun-maid, Finax, Gorenje, Dansukker og Danæg


Påskedagene giver tid til samvær, gækkebreve og gækkeboller, tilføjet af : | 25.03.2010




LÆS OGSÅ
 


Medlemmers Kommentarer







Log ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

Julefrokost opskrifter
Følg Maduniverset
sæson lige nu
Inspiration til julefrokosten fx. Andebryst med solbær/chokoladesauce eller Nordiske marcipankugler med havtorn og gran støv
Se opskrifter her
hvid streg 2
Næste
Thanksgiving kalkun opskrifter
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset


Populært minut for minut
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: Færøsk æblekage     Fersken suppe (den er genial)     Oldes Kokoskranse     Raclette med det hele     Blommetrifli     Brunkager som kan rulles ud(børn elsker det)     Svampet kanelkage     Oldemors sirupskage - nem og lækker     Gode Råd - Sønderjysk specialitet     Waldorfsalat - Gammeldags     Andebryst i ovn til mange     Tunmousse      Gammeldags oksesteg med brun sovs.     Orange sauce     Fars hjemmelavet nougatis     Kvædemarmelade     Omelet m. skinke og ost     Spagetti carbonara     Røræg i ovn     Farmors æbleskiver     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [Kontakt]