opskrifter
Søg i 12.557 opskrifter
i

Brug naturens planter i dine opskrifter



Naturen et rent skatkammer, når det kommer til at supplere sin mad med sunde, vitaminfyldte og anderledes ingredienser. Så tag en tur i skoven og fyld din kurv med spændende planter, der kan tilføre dine yndlings opskrifter et grønt og naturligt pift.

Der findes masser af forskellige spiselige planter uden for din dør, som du selv kan samle - ja, selv noget af det ukrudt, du sædvanligvis kører på genbrugsstationen kan ligeså godt ryge i salatskålen.

Allerede i det tidlige forår kan man begynde at plukke og samle, og sæsonen strækker sig gennem hele sommeren og kulminerer i efterårets med de dejlige svampe, der gror i Danmark.

Fra ukrudt til hverdagsmad
”Sankemad” er ikke et nyt fænomen, men det har de seneste år fået en stor revival, hvor ingredienser fra skoven, stranden og engen bliver brugt i skønne og smagfulde opskrifter – og hvor vores ukrudt pludselig er kommet på tallerkenen i stedet for på kompostbunken.

Vidste du for eksempel at både spæde skud af mælkebøtter og skvalderkål er absolut fortrinlige sammen i en god sommersalat? Og når du alligevel er i gang med en god og naturlig salat, så pynt med de smukke bellis-blomster.

Her får du en lille liste med sunde og velsmagende planter, der kan pifte dine opskrifter op:

Brændenælder: Er gode i bagværk, supper og i grød. Pluk de øverste 3-4 skud af planten (inden den går i blomst), de smager bedst - men pas på fingrene når du plukker dem!
Fuglegræs: Et virkelig lækkert stykke ”ukrudt”, der smager virkelig godt i en sprød salat.
Gederams: Kaldes også ”skovbundens asparges”, da de unge skud kan skæres af og tilberedes som almindelig asparges, for eksempel dampes med citron og smør.
Løgkarse: Tilfører din salat eller kartoffelmad eller din kartoffelsalat et fint strejf af løg. Både blade og de dekorative blomster kan bruges.
Mælkebøtter: Brug de spæde skud, som du bruger rucula. Eller lav mælkebøttemarmelade af blomsterne.
Ramsløg: ”Naturens hvidløg” kan bruges i et væld af opskrifter, lige fra pesto til balanceret tilbehør til bøffen – og er god i bagværk.
Røllike: Har en kraftig smag og bruges ofte som krydderi. Er fortrinlig i en hjemmerørt kryddersmør.
Skvalderkål: De spæde skud kan bruges som erstatning for spinat, men skal have en anelse længere tid, når den dampes eller steges. Er også fin og velsmagende i salater.
Tusindfryd/Bellis: Både kronbladene, spæde skud af blade og hele nye blomsterknopper kan spises. Er god i salater og sammenkogte retter – og passer fint til retter med fisk.
Skovsyre: Den syrlige smag og de smukke hvide blomster har gjort den en populær spise – men spis den ikke rå i for store mængder, da den indeholder oxalsyre (ligesom rabarber). Er lækker i salater, og kan pifte en god omelet op, ligesom den er god i diverse stuvninger.
Vejbred: Rigtig god til at pakke fars ind i og bage i ovnen. Damp bladene kort inden du fylder dem med fars.

Huskeliste, når du samler mad:
1. Undgå steder, hvor der er risiko for, at der er sprøjtet med for eksempel ukrudtsfjerner
2. Vær altid 100% sikker på at du har fat i den rigtige plante – hvis i tvivl, så lad den være. Tag eventuelt en god bog med billeder med dig, når du skal ud og samle, eller brug en god app på telefonen
3. Skyl alt grundigt, før du bruger det (svampe skal dog blot børstes, og ormehuller og sneglebid skæres væk)
4. Pluk de spæde skud – de smager bedst
5. Lad altid lidt stå tilbage til andre samlere, og så planten kan få lov at formere sig – til glæde for dig selv næste år

Find inspiration og opskrifter med ukrudt og vilde planter på Maduniverset.

God samlelyst!


Brug naturens planter i dine opskrifter , tilføjet af : | 20.06.2018




LÆS OGSÅ
 


Medlemmers Kommentarer







Log ind øverst til højre eller opret dig som bruger gratis på Maduniverset.dk for at skrive en kommentar


 
 

Opskrifter med frugt
sæson lige nu
Lækre søde pære
Se opskrifter her
hvid streg 2
Næste
Husk at bruge de lækre kvæder
Se opskrifter her
hvid streg 3
Tilmeld din mail og få sæson/højtid
nyhedsbrevet fra Maduniverset



Populært minut for minut
Følg Maduniverset
AFSTEMNING

Hvad spiser i oftest til aftensmad på hverdage

afstemning
Henter resultat. Vent venligst...







Populære søgninger: sydhavskylling     Svensk pølseret ( Den rigtige! )     Kvædemarmelade     Laks med citrus(grilkrydderi) med blomkål og broccolïmos     Gammeldags oksesteg med brun sovs.     Karbonader i fløde/porre sauce     Pastaret i fad     Den bedste Kylling i Karry!     Tunmousse      Svampet kanelkage     Frisk pasta med laks og flødesovs     Røræg i ovn     syltede pærer     Mørbradgryde m. ris     Hummersuppe     Arabisk Falafel     migas     Franskbrød II     Hakket Oksekød med Hvidkål     Kaffekage m. æble og kanel     


Brug af cookies på Maduniverset.dk hjemmeside - læs mere her
© Copyright © 1999 Propelcom Maduniverset's politik om personlige oplysninger & opskrifter
Opskrifter til inspiration hurtigt og nemt | Maduniverset.dk kogebogen på nettet
Optimeret til 1024 * 768 version: 5.1 | Afmeld nyhedsbrev
Udvikler: Propelcom

Rss feed  Sitemap Twitter følg os   Google+
Maduniverset 1999 - Stengade 51, 3000 Helsingør, Danmark [
Kontakt]