100 g smør
½ liter mælk
50 g gær
2½ dl Ymer el.andet surmælksprodukt
½-1 g safran (det er dyrt, så vælg selv, om du vi bruge et helt gram)
125 g sukker (ca. 1½ dl)
½ tsk salt
Knap 1kg hvedemel
Smelt smørret og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri. Stød safranen i en morter, hvis den er i tråde og rør den ud i blandingen, til det er helt rørt ud. Tilsæt Ymer, sukker, salt. Tilsæt mel lidt ad gangen og ælt til dejen til er blank, smidig og slipper skålens sider. Lad dejen hæve tildækket i ca. ½ time. Rul dejen ud til en lang pølse på 1½ cm i tykkelsen og skær den ud i ca. 20-30 stykker der formes som S"er. Læg luciabrødene på plader med bagepapir, pynt med rosiner el. korender og lad brødene efterhæve ca. ½ time. Pensl med æg og bag luciabrødene midt i ovnen 12-15 ved 200 grader.
Serveres med smør til eftermiddagskaffen.
18.12.2013, 10:26