2 store sylteglas med tæt låg - skal skoldes før brug.
Atamon - til at rense glas og låg for bakterier.
1-1,5 kg rå rødbeder (som skal koges)
1,5-2 dl vand
3,5-4 dl lagereddike
180 gram rørsukker eller alm. sukker
4 lauerbærblade
4 nelliker
6-8 peberkorn
1 spsk salt
Evt. Allehånde (4 frø eller drys lidt støt i)
(Opskriften fortsætter under reklamen)
SÅDAN GØR DU
Start med at skolde de glas du skal bruge, og hæld herefter atamon i og ryst. Skyl efter med koldt vand. Husk lågene.
Rødbederne kommes i en gryde, og koges ligesom, når du koger kartofler. Rødbederne skal koges i ca. 45-60 min. Stik i dem undervejs og mærk efter. Der må gerne være bid i, ellers blir de slatne.
Når rødbederne er færdige skylles de i koldt vand, og når de er kølet lidt af, gnubbes skindet af rødbederne.
Jeg anbefaler handsker af en art til dette, da det farver af på hænderne ;)
Herefter skæres de i jævne skiver, i den tykkelse du selv ønsker. Jeg plejer at bruge et rivejern.
Herefter blandes sukker, vand, lagereddike, nelliker, peberkorn, lauerbærblade og peberkorn sammen i en gryde. Dette koges op til en lage, og smages til med saltet. Der skal evt bruges lidt mindre eller mere alt efter din egen smag.
Rødbededkiverne fordeles i glassene, og når lagen lige er kølet en smule af, hældes den på med lauerbærbladene i.
Slut af med at lade rødbederne køle lidt af, inden de sættes i køleskab eller på køl et andet koldt sted.
Rødbederne skal stå og trække i minimum 7 dage inden de serveres.
SERVERING
Serveres til fx frikadeller, skipperlapskovs, forloren hare, din frikadellemad, flæskestegsmad, leverpostej osv.