Jordnødderne hældes i køkkenmaskinen eller food processoren med hakkefunktion. Man kan evt. også bruge en blender, men så skal den være kraftig.
Man kan vælge peanuts både med og uden salt. Har man købt saltede peanuts og vil fjerne saltsmagen, kan man gøre det ved at skylle dem i vand og tørre dem i et viskestykke eller køkkenrulle.
Start køkkenmaskinen på laveste hastighed og lad først jordnødderne blive hakket i mindre stykker i ca. ½ minut. Sæt derefter hastigheden på maks. og lad den køre i ca. 2½ minut. På dette tidspunkt vil jordnødderne være hakket til et fint pulver og herefter vil olien i jordnødderne begynde at blive frigivet og få blandingen til at emulgere til en jævn masse. Giv den ca. ½ – 1 minut mere, hæld den færdige peanut butter i en skål og giv den et par timer i køleskabet for at gøre den mere fast og smørbar.
Undervejs i processen (eller evt. helt fra start) kan man tilsætte de 2 spsk. olie. Det er ikke strengt nødvendigt at tilsætte denne ekstra olie, fordi peanuts allerede indeholder tilstrækkeligt olie i sig selv, og den kan sagtens undværes. Dog vil den give den færdige peanut butter en mere cremet konsistens.
Ønsker man den sødere udgave, kan man tilsætte et par spsk. sukker eller honning. Man kan også i stedet tilsætte krydderier efter behag. Ønsker man udgaven med »knas« i (crunchy), kan man gemme en håndfuld peanuts og tilsætte dem til allersidst i processen og lade dem hakke med et par sekunder.
TIP:
Start med at smøre et lag peanut butter på brødet og smør herefter et lag marmelade ovenpå. Afslut evt. med en ekstra skive brød ovenpå som en sandwich. I stedet for marmeladen kan man også bruge en moset banan.
Smager lækkert på ristet toast eller franskbrød. Kan også bruges generelt som erstatning i stedet for alm. smør på brød.